top of page

Post-Bariatrische Chirurgie

Full Body esthetiek na gewicht verlies

Obesitas en het individu met deze aandoening die operaties ondergaat, resulteert in snel gewichtsverlies, wat vervolgens leidt tot verslapping van de huid. Mensen met overgewicht ervaren enkele vervormingen in hun lichaam tijdens het proces van afvallen.

In bijna elk deel van het lichaam; verslapping en losheid kunnen optreden in het gezicht, de nek, borsten, armen, heupen, liezen en dijen.

De kwaliteit van de huid is de belangrijkste reden voor deze vervormingen. Het probleem is de vermindering van de onderhuidse vetlaag en de strakheid van de huid. De huid kon zich hier niet aan aanpassen en wordt los. Collageen en elastische vezels in de huid, die zorgen voor de flexibiliteit van de huid, zetten uit en verlengen met gewichtstoename. Als het proces van gewichtsverlies heel langzaam gebeurt, kunnen deze vezels geleidelijk korter worden en terugkeren naar hun oude vorm. Zwangerschap zou hier een voorbeeld van kunnen zijn.

Deze overmatige huid op het lichaam kan leiden tot problemen bij het kiezen van kleding, een slechte kwaliteit van leven en uiteindelijk sociaal isolement

Post-bariatrische chirurgie wordt uitgevoerd om deze misvormingen te elimineren die optreden na het verliezen van te veel gewicht. Met deze methode is het de bedoeling om de slechte beelden na gewichtsverlies te verwijderen door het lichaam terug in de gewenste vorm te brengen.

Bariatrisch

Wie komt in aanmerking voor post-bariatrische chirurgie?

Om post-bariatrische chirurgie uit te voeren, moet de patiënt het beoogde gewicht bereiken met de routekaart die voor hem is opgesteld door middel van dieet, sport en obesitaschirurgie. Bovendien moet het gewicht van de patiënt gestabiliseerd zijn na bariatrische chirurgie. Dit proces duurt ongeveer 6 tot 18 maanden. Als het gewichtsverlies na de operatie snel doorgaat, kunnen verslapping en losheid opnieuw optreden.

Wat post-bariatrische chirurgie onderscheidt van andere lichaamsvormende operaties, is dat er vervormingen zijn in bijna elk deel van het lichaam als gevolg van snel gewichtsverlies. Deze patiënten worden meer dan eens en in meerdere sessies geopereerd. 

Wat post-bariatrische chirurgie onderscheidt van andere lichaamsvormende operaties, is dat er vervormingen zijn in bijna elk deel van het lichaam als gevolg van snel gewichtsverlies. Deze patiënten worden meer dan eens en in meerdere sessies geopereerd.

Elke gezonde persoon kan bariatrische chirurgie ondergaan, Als er echter ziekten zijn die operaties kunnen beïnvloeden, kan lichaamsvormende chirurgie worden uitgevoerd nadat deze onder controle zijn genomen.

Afhankelijk van het type operatie dat wordt uitgevoerd na gewichtsverliesoperaties, kunnen patiënten vitaminetekorten en lage hemoglobinewaarden in het bloed hebben.

Dit zijn allemaal belangrijke factoren voor wondgenezing, vitamine-, eiwit- en bloedwaarden moeten op een normaal niveau zijn om deze wonden snel en goed te laten genezen.

Bovendien is roken een belangrijke factor die de wondgenezing negatief beïnvloedt. Minstens drie weken van tevoren stoppen met roken zorgt voor een betere wondgenezing en aanvaardbare toekomstige littekens. 

 

 • Vóór de operatie moet de persoon die het gewichtsverlies heeft voltooid, zijn basale gewicht hebben bereikt. Gedetailleerde onderzoeken moeten vóór de operatie door de arts worden gedaan.

 • Het moet bekend zijn dat deze operatie in een paar sessies zou worden uitgevoerd. 

 • Afgezien hiervan worden routinebloedonderzoeken en anesthesieonderzoeken uitgevoerd zoals bij alle chirurgische ingrepen.

 • Het drugsgebruik, de ziekte, enz. van de persoon moet worden gedeeld met zijn/haar arts. 

Lichaam

Hoe wordt de operatie gepland en uitgevoerd?

Het is niet mogelijk om de post-bariatrische chirurgische lichaamsvorming in één sessie te voltooien. Voor dit soort operaties wordt een combinatie op maat gemaakt en de operatie gepland.

Bij het plannen van een operatie voor een slappe huid, wordt een chirurgisch plan gemaakt door de regio's in zichzelf te classificeren. 

Taille en buikgebied

Bij het plannen van deze operaties wordt besloten vanuit welk gebied na onderzoek te beginnen. Over het algemeen heeft deze operatie echter de voorkeur van veel patiënten als eerste. Buik, taille en heupen om volledig recht te trekken. Deze operaties worden echter meestal niet in één sessie uitgevoerd.

 • Volledige buikwandcorrectie

 • Correctie van laxiteit in de spieren, indien nodig

 • Rekken en prothesen voor verslapping en afplatting in het heupgebied kunnen worden toegepast.

Arm- en borstgebied  

Door plotseling gewichtsverlies verliest borstweefsel aanzienlijk vet en heeft het de neiging om snel naar beneden te zakken. In de post-bariatrische periode gaat dit gepaard met het arm- en ruggebied. Naargelang de behoefte van de patiënt kan in dezelfde sessie worden ingegrepen in armlift, borstlift en doorhangen achter de beha.

Afhankelijk van de conditie van de borsten kan bij de borstliftoperatie echter een siliconenprothese worden toegevoegd of kan de operatie in enkele sessies worden uitgevoerd. Afhankelijk van de toestand van de patiënt beslist de arts tijdens het onderzoek.   

Beengebied

De slappe huidoverschotten op de bovenste delen van de benen worden verzameld aan de binnenkant van de benen. Hier zijn de littekens in de lengterichting verborgen in het binnenste gebied van de naar elkaar toegekeerde benen. Deze operatie kan ook worden uitgevoerd in combinatie met een buikwandcorrectie. 

Gezichtslift

Na afslankoperaties kunnen er ernstige verwondingen ontstaan in de wenkbrauw-, kin- en nekregio, in dit geval is de uit te voeren operatie dezelfde als de klassieke faceliftoperatie, de operatie begint met de incisies die voor en achter de oor, de gezichtshuid en nekhuid worden opgetild, de onderhuidse weefsels en huid worden achter het oor weggestopt. Overtollig weefsel wordt verwijderd en gehecht. Bovendien wordt het wenkbrauwgebied naar boven opgehangen. De littekens zijn voor en achter het oor verborgen. Een gezichtscorset wordt ongeveer drie weken na de operatie gedragen, zodat bloedophoping onder de huid wordt voorkomen, en deze korsetten zorgen er ook voor dat de nieuwe gezichtshuid wordt gevormd.

Deze operatie wordt soms ondersteund met vullingen, afhankelijk van de toestand van de patiënten. 

Heuplift

Een van de gebieden die vrouwen negatief beïnvloeden na operaties voor gewichtsverlies, is de heupregio. De hangende delen hier zorgen voor moeilijkheden bij het kiezen van een jurk. Bij de uit te voeren operatie begint het met een incisie die wordt gemaakt vanuit het taillegebied. Deze incisie kan worden verborgen onder ondergoed. Terwijl de heuphuid naar boven wordt geopend, worden de heupweefsels ondersteund en gevormd met de overtollige weefsels in het taillegebied. Patiënten wordt geadviseerd om een paar weken niet op hun rug te liggen totdat de wond geneest, deze operaties worden meestal niet uitgevoerd in dezelfde sessie als een buikwandcorrectie. 

Post-bariatrische operatieperiode

 • Operaties worden uitgevoerd onder algemene anesthesie en duren tussen de 2-4 uur, afhankelijk van de uit te voeren procedure.

 • Als tijdens de operatie de spieren onder de huid worden ingegrepen, kan de patiënt twee of drie dagen in het ziekenhuis blijven zodat hij comfortabeler kan lopen.

 • Als de spieren onder de huid niet worden aangeraakt, is een ziekenhuisopname van één dag voldoende.

 • Patiënten kunnen na een bepaalde tijd op de eerste dag van de operatie korte wandelingen in de kamer maken.

 • Het wordt aanbevolen om gedurende 6 weken een korset te gebruiken om de postoperatieve hermodellering specifiek voor het behandelde gebied prominenter te maken en sneller te verminderen bij chirurgisch oedeem. 

Indien je met extra vragen zit, neem vrijblijvend contact op met Mehtab, 

Groetjes Mehtab,

Nultuin
bottom of page