top of page

Gynaecomastie

Uiterlijk is belangrijk voor mannen. Het wordt gynaecomastie genoemd in de naam van de medische taal van de onvrijwillige groei van het borstgebied van mannen en vrouwen. Hoewel er geen pathologische bevindingen zijn en de oorzaak onbekend is, kan groei in de borsten worden waargenomen. De diagnose van de overgrote meerderheid van de mannen die deze ziekte aanvragen; obesitas en onregelmatige voeding. Gynaecomastie heeft soms een negatieve invloed op iemands psychologie. Psychische problemen zoals gebrek aan zelfvertrouwen, introversie, loskomen van het sociale leven, zich onvoldoende voelen, kunnen worden waargenomen bij mannen met grotere borsten. 

man borsten.

Behandelingsmethoden voor gynaecomastie

Gynaecomastiebehandeling van borstgroei bij mannen wordt operatief uitgevoerd. Verwacht wordt dat de adolescentieperiode zal zijn voltooid voor mannen om een operatie uit te voeren. Als er gynaecomastie is als gevolg van groei in de adolescentie, is dit meestal gynaecomastie als gevolg van groei van de klier (borstklier). De groei wordt verwijderd met een kleine incisie gemaakt van het eindgebied van de borst.

Soorten weefsels voor mannelijke borsten

Mannenborsten bestaan uit twee soorten weefsel. Een van deze, vetweefselvormen, vormt bij mannen bijna de hele borst. Er is ook een weefsel dat we het klierweefsel noemen, oftewel het borstklierweefsel. Dit weefsel is zeldzaam bij mannen. Bij vrouwen, vooral bij jonge meisjes, bestaat borstweefsel bijna uit de hele borst. Dit weefsel groeit en ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap, met hormonale effecten. Aangezien deze kenmerken echter niet aanwezig zijn bij mannen, is klierweefsel onder normale omstandigheden zeer zeldzaam. 

Gynaecomastie in één oogopslag

Duur : 1 to 2 uur

Verblijf: 2 dagen hotel, 1 nacht ziekenhuisverblijf

Anesthesie: algemene of lokale anesthesie

Herstel: 5 tot 7 dagen

Littekens: bijna minimaal

Resultaten: (eindresultaten na 6 maanden tot 1 jaar)

Pijn: minimaal

Vóór de gynaecomastie-operatie

Preoperatief lichamelijk onderzoek is essentieel. De arts en de patiënt komen samen om te beslissen welke methode geschikt is voor de patiënt en de verwachtingen van de patiënt. Stop minimaal 3 weken met roken en alcohol om de kwaliteit van de herstelperiode te verbeteren en geen bloedingsproblemen te krijgen. 

Ze moeten de medicijnen die ze gebruiken melden en moeten stoppen met het gebruik als ze ongepast zijn. Volledige laboratoriumtests. 

Pre-operatieve fotografie is belangrijk voor het vergelijken van de postoperatieve status. Patiënten met overgevoeligheid voor anesthetica dienen altijd hun arts te raadplegen.

Behandelingsmethoden voor gynaecomastie

Gynaecomastiebehandeling van borstgroei bij mannen wordt operatief uitgevoerd. Verwacht wordt dat de adolescentieperiode zal zijn voltooid voor mannen om een operatie uit te voeren. Als er gynaecomastie is als gevolg van groei in de adolescentie, is dit meestal gynaecomastie als gevolg van groei van de klier (borstklier). De groei wordt verwijderd met een kleine incisie gemaakt van het eindgebied van de borst. 

Als de oorzaak van gynaecomastie overgewicht is, is er sprake van een toename van vetweefsel. Dit toegenomen vetweefsel wordt operatief verwijderd of de liposuctiemethode wordt uit de vetten gehaald. Als er tijdens de procedure een huidoverschot in het gebied optreedt, wordt dit verwijderd met een bepaalde hoeveelheid vet in de huid. 

Na een gynaecomastie-operatie

Na de gynaecomastie-operatie zakt, de borst volledig naar beneden. Het is niet nodig om opnieuw te krimpen voor borsten die om vele redenen groeien. Als een van de oorzaken van gynaecomastie echter wordt blootgesteld aan snelle gewichtstoename, kan er opnieuw borstgroei optreden.  

Een korset wordt ongeveer 1 maand gebruikt om ophoping van bloed en andere vloeistoffen te voorkomen en om de huid sneller aan het weefsel te laten hechten omdat het weefsel uit dit gebied zal worden verwijderd. 

Als de operatie onder algemene anesthesie wordt uitgevoerd, is er een ziekenhuisopname van 1 dag. Patiënten die lokale anesthesie ondergaan, kunnen dezelfde dag worden ontslagen. Postoperatieve pijn kan door uw arts gemakkelijk worden verlicht met pijnstillers. 

Nam_edited.

Veelgestelde Vragen

Kan ik als man een borstoperatie ondergaan om mijn borsten er gespierder uit te laten zien? Zo ja, welke zou je aanraden?

Esthetische operaties versterken of bouwen geen spieren op. Om de een of andere reden wordt bij sommige mannen echter overtollig vet in de borststreek niet verbrand bij inspanning en treedt er geen gespierd uiterlijk op. Bij gynaecomastie-operaties wordt overtollig vetweefsel in de borsten verwijderd, waardoor een meer gespierd uiterlijk kan ontstaan.

Wat wordt gynaecomastie genoemd?

Ondanks het algemene gedachtegoed, heeft het concept van esthetiek een groot deel van zowel mannen als vrouwen. Vooral de laatste tijd zijn mannen veel meer geïnteresseerd in cosmetische, plastische en reconstructieve chirurgie.

Een verdovingslichaam voor zowel mannen als vrouwen wordt beschouwd als een proportioneel lichaam, inclusief de grootte van de borst, taille en heup. De verhouding en grootte van het lichaam zijn afhankelijk van leeftijd, genetische kenmerken, specifieke tijdsperioden, gewicht bij zowel mannen als vrouwen.

Wat betreft een proportioneel lichaamstype voor mannen, is een van de grootste problemen een vergroting van de borsten zoals bekend in medische termen GYNAECOMASTIE.

Waarom gebeurt gynaecomastie?

Er zijn borstklieren in het lichaam van zowel mannen als vrouwen, maar mannenborsten zijn normaal gesproken klein en onontwikkeld. Tijdens de puberteit begint de borstgroei bij jongens, net als bij meisjes, en dit is normaal.

Bij sommige jongens kan deze groei echter meer zijn dan verwacht. Dit is de meest voorkomende oorzaak van gynaecomastie.

De tweede meest voorkomende oorzaak is de toename van vetweefsel in het borstgebied als gevolg van gewichtstoename. Door gewichtstoename lijken de borsten groter.

De derde meest voorkomende oorzaak is drugsgebruik. Geneesmiddelen voor hormoontherapie of onbewust gebruikt voor bodybuilding kunnen borstvergroting veroorzaken. 

Verder kunnen sommige medicijnen, overgewicht en alcoholgebruik gynaecomastie veroorzaken.

Hoe wordt gynaecomastie behandeld?

Er zijn verschillende technieken om gynaecomastie te behandelen, afhankelijk van de reden.

Als de persoon een gynaecomastie-operatie nodig heeft, als gevolg van vergroting van de borstklier tijdens de puberteit, wordt groeiweefsel uit de borsten verwijderd door een kleine incisie gemaakt op de tepelhof van de borsten.

Als de persoon een gynaecomastie-operatie nodig heeft, vanwege gewichtstoename, betekent dit dat er overtollig vet op de borsten zit. De behandelingstechniek is ofwel het overtollige vet wordt verwijderd door incisie of door liposuctiemethode zonder enige incisie.

Als de persoon een gynaecomastie-operatie nodig heeft omdat hij zowel overtollig borstweefsel als overtollig vetweefsel heeft, moeten zowel een chirurgische incisie als een liposuctiemethode worden gebruikt om te behandelen.

Door de recente ontwikkeling van technologie en door nieuwe apparaten, kunnen gynaecomastie-operaties echter alleen worden uitgevoerd met de liposuctiemethode zonder enige incisie. Voor het beste behandelings- en herstelproces dient de patiënt zijn chirurg te raadplegen. 

Hoeveel kost een gynaecomastie-operatie?

Er zijn enkele voorwaarden die de prijs detecteren, zoals de grootte van de borsten, de techniek die wordt uitgevoerd of het type anesthesie dat zal worden toegepast.

Voor exacte antwoorden is het uiterst belangrijk om een chirurg te raadplegen die ervaring heeft in het veld.  

Hoeveel dagen moet de patiënt in het ziekenhuis blijven?

De patiënt die een GYNECOMASTIE-operatie onder algemene anesthesie heeft ondergaan, moet één nacht in het ziekenhuis blijven. Algemene anesthesie en een nacht in het ziekenhuis blijven wordt beschouwd als goed voor het comfort van de patiënt.

Wat moet de patiënt doen na de operatie

Na de operatie moet de patiënt veel water drinken en actief blijven om gemakkelijk van het oedeem af te komen. De patiënt moet een kledingstuk dragen dat zijn lichaam ondersteunt. Het kledingstuk is belangrijk tijdens het herstelproces, aangezien er een opening onder de huid is, waar voorheen borstweefsel of overtollig vetweefsel was, zal de opening zich aanpassen aan de nieuwe situatie van het lichaam.

Het kledingstuk moet minimaal 3 weken worden gebruikt. De patiënt dient gedurende 3 weken zwaar tillen en zware sporten te vermijden tijdens het herstelproces. 

Groetjes Mehtab, 

bottom of page