top of page

Haartransplantatie bij vrouwen

Haartransplantatie bij vrouwen,

is een uiterst belangrijke behandeling omdat het een positief effect heeft op hun uiterlijk. Haarverlies of volledige haaruitval is een zorgwekkende situatie die niemand wil meemaken.

Hoewel het veel meer word toegepast bij mannen, is het veel gebruikelijker geworden dat vrouwen profiteren van haartransplantatie behandelingen.

 

De methodes die er gebruikt worden bij de man worden ook bij vrouwen gebruikt. Het meest gebruikte methode bij vrouwen is de DHİ methode, aan de hand van de foto onderzoek bepaald de arts welke van de beide er van toepassing zal zijn.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Alopecia, is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen

Andere belangrijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn de volgende:

Genetische aanleg:

  • Auto-immuunziekten

  • Hormonale veranderingen

  • Medicijngebruik

  • Menopauze

  • Zwangerschap

  • Overmatige stress

  • Tekort aan ijze

Bij vrouwelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica) kunnen 3 verschillende haaruitvalpatronen worden waargenomen:

Diffuus (wijdverspreid) 

Gelocaliseerd (regionaal)

Patroon (mannelijk type)
 

  1. Diffuus (wijdverspreid): Het wordt gekenmerkt door een diffuse uitdunning van de gehele hoofdhuid met behoud van de frontale haarlijn.

  2. Gelokaliseerd (regionaal): Het is een vorm van haaruitval waarbij de haarscheidingslijn in het frontale middengebied breder wordt zonder diffuse haaruitval.

  3. Patroon (mannelijk type): Bilaterale (bitemporale) terugtrekking van het haar van de voorhoofdslijn naar de zijkanten

Ann-01.webp

Dit type haarverlies heeft een gelijkaardig verspreidingspatroon  als mannelijke haaruitval.

Ann-02.webp

Het staat bekend als de vroegste fase van haaruitval. De verdunning in de top is minimaal.

Ann-03.webp

Gelokaliseerd (lokaal) Het is een vorm van haaruitval die optreedt bij het verwijden van de haarscheidingslijn in het frontale middengebied zonder diffuus haarverlies. Dit type haaruitval beschreven door Olsen staat bekend als het "dennenboompatroon" (Olsen-type).

Manieren om haaruitval bij vrouwen te voorkomen

In die zin kan haaruitval worden voorkomen door medische behandelingen, maar ook door persoonlijke verzorging en gezonde voeding. Alvorens te beslissen over de behandeling van haaruitval bij vrouwen, is het noodzakelijk te kijken naar het type en de oorzaak van de haaruitval.

Dit is alleen mogelijk met een nauwkeurige diagnose door een gespecialiseerde arts. Het bepalen of de haaruitval tijdelijk of permanent is en het verloop van de haaruitval zal echter ook helpen bij het bepalen van een behandelingskuur.

 

Onder de belangrijkste behandelingsmethoden die voor vrouwen worden aanbevolen;

 

Haartransplantatie: Haartransplantatie, die een permanente oplossing biedt voor haarverlies, is het proces waarbij haarzakjes die bestand zijn tegen haaruitval uit het donorgebied (nek) worden gehaald en getransplanteerd naar de gebieden die nodig zijn.

Deze procedure, die met minimaal invasieve methoden wordt uitgevoerd, geeft succesvolle resultaten bij vrouwen met permanent haarverlies als het donorgebied voldoende is voor transplantatie. Haartransplantatie is de meest geprefereerde methode, vooral voor vrouwen met patroon- of regionale haaruitval.

 

Minoxidil: Minoxidil topische oplossing is de enige androgeen onafhankelijke behandelingsmethode die door de FDA is goedgekeurd. Minoxidil, plaatselijk aangebracht op de hoofdhuid, vertoont effecten die haaruitval kunnen vertragen en stoppen. Het gebruik van de vorm van 2% wordt aanbevolen voor vrouwen.

 

PRP: PRP-therapie is een niet-chirurgische optie die beschermende en herstellende ondersteuning biedt aan bestaande haarverzorgingsprocedures. Het is gebaseerd op het principe om wat bloed uit het lichaam van de persoon te nemen, het plasma van het bloed te scheiden door middel van centrifugatie en het terug te geven aan het lichaam door middel van injectie.

 

Haar Mesotherapie: Mesotherapie is het proces waarbij farmacologische geneesmiddelen in mengsels, regionaal in kleine doses in de huid worden toegediend met speciale naalden en speciale technieken. Het is een voorkeursmethode om haaruitval te vertragen en het haar te revitaliseren.

Gezonde voeding: Samen met de consumptie van eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, eieren, volle granen, zal de inname van biotine, magnesium, zink, selenium en vitamine A, E, C, B6 in spinazie, bananen, groene bladgroenten helpen het haar te versterken en te beschermen door de hoofdhuid te voeden.

 

Eén op de vier vrouwen wordt geconfronteerd met het probleem van haaruitval. Dit aantal kan oplopen tot twee op de vier vrouwen in de menopauze.

 

Bij ongeveer 40% van de vrouwen met haaruitvalproblemen is er sprake van 'female pattern hair loss', veroorzaakt door genetische factoren.

 

Hoewel er ongeveer 30 verschillende factoren zijn die haaruitval bij vrouwen kunnen veroorzaken, zijn het slechts enkele van deze factoren die de meerderheid van de vrouwen treffen.

 

Haaruitdunning komt voor bij 10% van de vrouwen in de premenopauze en bij meer dan 50% van de vrouwen boven de 65 jaar.

 

Terwijl 84% van de vrouwen met haaruitvalproblemen kampt met een laag zelfbeeld en 34% met een depressie, vindt 94% hun haaruitvalprobleem minder sociaal aanvaardbaar dan mannen.

 

Ongeveer 14,7% van de ontvangers van haartransplantaties wereldwijd zijn vrouwen. 

bottom of page