top of page

Kronen

Wat is een kroon?

Een kroon is een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Kronen benaderen zo goed mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van uw tand of kies. De kroon wordt exact op een geslepen tand of kies aangebracht met behulp van geavanceerde lijm. Wanneer de kroon is bevestigd, is deze alleen door vakmensen te onderscheiden van een echte tand. Dankzij de huidige techniek zijn kronen lichtdoorlatend en kunnen zij in de meest gedetailleerde kleurgradaties aangeboden worden.

Wat is beter porselein of zirkonium?

Porseleinen kronen zijn robuust en duurzaam. Daarnaast zijn porseleinen kronen goedkoper dan zirkonium en procera kronen. Hierdoor worden deze kronen veel gebruikt. Hoewel porseleinen kronen zeer sterk zijn geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium- en procera kronen, laat je gerust helpen bij ons voor de juiste beslissing.

Kroon

Wat is zirkonium?

Zirkonium is een materiaal,dat van porselein en keramiek wordt gemaakt. Het heeft een duurzame structuur met een glanzend uiterlijk.

Zirkonium bevat geen metaal en is dus veilig voor mensen met metaalallergieën. Het is een wit materiaal. Bij de bahandeling wordt dit materiaal gebruikt om het buitenoppervlak van de tanden te kronen.

Hoewel het zowel op de voor- als op de achtertanden kan worden gebruikt, vormt het één geheel wanneer het op de achterkant van de tanden wordt gebruikt. Het materiaal vertoont de volgende kenmerken:

 • Het is doorschijnend. Het laat zelfs wat licht door en is de meest geschikte toepassing voor natuurlijke tanden.

 • Het heeft een hoge weerstand tegen oxidatie.

 • Het is bestand tegen barsten en breken.

 • Het heeft een stevige structuur.

 • Het heeft een natuurlijke uitstraling.

Zirkoniumkronen hebben de voorkeur van patiënten, die witte tanden willen hebben.

Wat zijn de voordelen van zirkonium?

Zirkonium is één van de meest geprefereerde behandelingsmethoden bij patiënten. De voordelen zijn:

 • Het heeft een structuur, die gemakkelijk te vormen is.

 • In het geval van verkleuring, is het gemakkelijk om terug te keren naar wit.

 • Het heeft een natuurlijk uiterlijk. Daarom is het niet te onderscheiden van natuurlijke tanden.

 • Bevat geen metaal.

 • Het is zeer duurzaam en kan jaren veilig blijven zitten.

 • Hetis bestand tegen koude en warme spijzen of dranken en vertoont geen gevoeligheid.

De toepassing vanzirkoniumkronen wordt bepaald door de tandarts. Wanneer de patiënt te veel ontbrekende tanden of aangrenzende ontbrekende tanden heeft, is zirkonium niet bruikbaar.

Kroon behandeling

Na een uitgebreid (gratis) vooronderzoek wordt een behandelplan vastgesteld. Inclusief vooronderzoek bestaat het plaatsen van een kroon uit de volgende stappen:

1. Beslijpen tand of kies

De tand of kies wordt zodanig beslepen dat er ruimte ontstaat voor de tandechte kroon. Er wordt een kapje geplaatst op de beslepen tand of kies dat bestaat uit metaal en/of porselein. Wanneer de kroon bevestigd wordt zal deze met de rand op of onder het tandvleesniveau komen te liggen.

2. Gebitsmodel maken

Na het beslijpen wordt er eenvoudig een nauwkeurige afdruk gemaakt van uw gebit. In het tandtechnisch laboratorium wordt van deze afdruk een gipsen model gemaakt. Op dit model wordt de kroon vervolgens ontworpen. Om ervoor te zorgen dat de kroon exact aansluit op de rest van uw gebit, wordt tevens een afdruk gemaakt van uw andere kaak. Dit wordt de beetregistratie genoemd en is essentieel voor het functioneren van uw gebit. Er wordt hierbij gekeken naar de verhouding tussen de onder- en bovenkaak en hoe deze bijeen komen.

3. Kleurbepalen

De kroon kan op volledig natuurlijk ogende wijze aansluiten op uw gebit. Wanneer porselein wordt gebruikt, wordt altijd gekeken naar de kleur van de tanden en kiezen naast de kroon. Met een kleurenkaart bepaalt de tandarts samen met u de kleur van uw kroon. Deze wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium gecreëerd.

4. Tijdelijke kroon

Meestal duurt het een tot twee weken voordat het laboratorium de kroon heeft vervaardigd. Tijdens deze periode krijgt u een noodkroon op de afgeslepen tand of kies.

5. Kroon plaatsen

Op het moment dat de kroon gereed is wordt de tijdelijke kroon verwijderd en de nieuwe kroon gepast. Hierna wordt de kroon bevestigd met speciaal bevestigingscement. Na enkele minuten kan het overtollige cement verwijderd worden en is uw kroon gereed.

Nazorg kronen

Een geplaatste kroon heeft in feite dezelfde functie als een gewone tand. Afhankelijk van uw gebitsverzorging kunt u een kroon ruim tien jaar behouden. Er wordt tijdens de nazorg uitgebreid aandacht besteed aan de randaansluitingen en de algemene conditie van uw tandvlees. Uw tandarts en mondhygiënist zullen u adviseren over de juiste behandeling van uw gebit.

lucifer.
bottom of page