top of page

Bariatrische Chirurgie of Maagverkleining

Buismaag, ook bekend als maagverkleining, is een chirurgische afslankprocedure. Deze procedure wordt meestal laparoscopisch uitgevoerd, waarbij kleine instrumenten worden ingebracht via meerdere kleine sneden in de bovenbuik. Het beperken van de grootte van je maag, beperkt de hoeveelheid voedsel die je kunt consumeren.

Bariatrische Chirurgie, hopeloos en geen kilo's kunnen verliezen? vraag info bij ons

Wie komt in aanmerking voor een maagverkleining?

  • Body Mass Index (BMI) is 40 of hoger

  • BMI is 35 tot 39,9 en er is een ernstig gewicht gerelateerd gezondheidsprobleem, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of ernstige slaapapneu. In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor bepaalde soorten afslankoperaties als uw BMI 30 tot 34 is en u ernstige gewicht gerelateerde gezondheidsproblemen heeft.

    De persoon moet ook bereid zijn om permanente veranderingen aan te brengen om een gezondere levensstijl te leiden. Moet klaar zijn om zijn / haar leven in twee delen te verdelen zoals voor en na de operatie.

Maag blijft functioneren

Tijdens de procedure wordt ongeveer 80 procent van de maag verwijderd, waardoor een buisvormige maag eruitziet als een banaan. Beginnend bij een gebied dicht bij de pylorus dat bekend staat als de uitgangsdeur van het orgaan, wordt het deel tot aan de slokdarm in een buis veranderd. Het orgel behoudt zijn normale functie.

  • Wat is een maagband of maagring?

  • Het plaatsen van een maagband of maagring – beide woorden zijn synoniemen – is een voorbeeld van een restrictieve ingreep. Dat betekent dat de operatie als doel heeft om de voedselopname van de patiënt te beperken en zo in te grijpen op zijn of haar energiebalans. Een maagband plaatsen wordt soms ook gastric banding genoemd.

  • De chirurg brengt rond het bovenste deel van de maag een elastische band uit siliconen aan. Op die manier deelt hij de maag op in een kleine ‘voormaag’ met een volume van zo’n 15 ml en een groter resterend gedeelte. Omdat de verbinding tussen de voormaag en de eigenlijke maag erg nauw is, vult het kleine reservoir zich snel en heeft de patiënt al gauw het gevoel dat hij voldoende gegeten heeft. Doordat het hongergevoel vermindert, zal de patiënt kleinere porties eten en zo gewicht verliezen.

  • Hoe verloopt de ingreep?

  • Een maagband kan geplaatst worden tijdens een kijkoperatie onder algemene verdoving. Gemiddeld duurt de ingreep 45 minuten. De revalidatie verloopt in de regel vlot en de kans op littekens is klein. De siliconen ring die geplaatst wordt is bovendien opblaasbaar, zodat de doorgang naar de restmaag groter of kleiner gemaakt kan worden. Op die manier kan de maagband op het gewenste gewichtsverlies ‘afgesteld’ worden.

  • Wellicht het grootste voordeel van een maagband is dat de ingreep volledig omkeerbaar is. Toch is gastric banding niet voor iedereen weggelegd. Patiënten moeten zich na de operatie aan een strikt dieet houden en kunnen last ondervinden van maagzuurreflux.

OZ Uw verpleegster
bottom of page