top of page

Wat is haartransplantatie?

Een van de meest voorkomende cosmetische problemen de laatste tijd is haaruitval. Hoewel het een veel voorkomend probleem is bij mannen, komt het ook voor bij vrouwen. Het is normaal om dagelijks honderd tal haren te verliezen.

 

Als het haarverlies meer is dan u gewend bent , Moet er een specialist worden geraadpleegd. Als het haaruitval niet door specialisten kan worden opgelost en er een permanent probleem is ontstaan, zou er een  haartransplantatie kunnen toegepast worden.

 

Het is een proces waarbij gezonde haarzakjes met microchirurgie uit de donor gedeelte worden gehaalt. Deze worden getransplanteerd naar zones waar de haarzakjes hun activiteit zijn gaan verliezen.

 

De planning van deze procedure verschilt van persoon tot persoon.

 

Er worden kanalen in het gebied waar kaalheid is gaan optreden geopend. Er worden haarzakjes (grafts) uit de donor gedeelte verplaats daar waar de kanalen zijn geopend.

Het doel van deze toepassing is het verkrijgen van een natuurlijk en permanent uiterlijk. Deze procedure is eigenlijk een chirurgische ingreep.Wat er niet uitziet alsof er een ingreep is verricht en ook zeker gemakkelijk is in herstel.

Haartransplantatie

Hoe wordt een haartransplantatie uitgevoerd?

Er worden een aantal methodes gebruikt om een haartransplantatie uit te voeren. FUE(Sapphire) en DHI toepassingen zijn de meest gekozen door onze artsen. Deze worden uitgevoerd zonder hechtingen en zonder littekens.

 DHİ methode is ook bekend als pentechniek. Bij deze procedure worden alle haarzakjes één voor één verwijderd en ingeplant.

Dankzij deze procedure krijgt het haar een natuurlijke uitstraling waar een mooie opvulling bij te zien is. Aangezien bij deze procedure geen chirurgische methode wordt toegepast en geen kanaalopening wordt verricht, kan de persoon na deze toepassing zijn normale leven gemakkelijk voortzetten.

 

DHİ word vooral gekozen bij mensen die een gematigd en verspreid haar uitval hebben. Veel vrouwelijke patienten worden met DHİ behandeld.

Hierbij is het niet nodig om het haar volledig af te gaan scheren.


Een andere methode is FUE- Sapphire haartransplantatie. Bij deze procedure wordt het gehele gebied geschoren en verdoofd met plaatselijke verdoving.

 

Haarzakjes wat wij vaak grafts noemen worden verwijderd met het methode die  micromar wordt genoemd.

 

 Vervolgens worden er microkanaaltjes geopend met het Sapphire mesje. Het is belangrijk dat de grootte van het geopende kanaal en de grootte van de haarzakjes overeenkomen om een succesvol haartransplantatie te kunnen bereiken. De richtingen die de haartransplantatie Chirurg hanteert tijdens het openen van de kanaaltjes is daarom ook enorm van belang.

Dit bepaald de groeirichting van de haren.

 

De PRP die tijdens de haarstransplantatie word toegepast zorgt voor een snelle en hoogwaardige haargroei en genezing van de beschadigde hoofdhuid. Deze toepassing wordt aangevuld met vitamines die zorgen voor sneller herstel en voeding.

 

Het eindresultaat wordt bereikt binnen een gemiddelde periode van 8-12 maanden.

1. Wat is een graft?
Bij een haartransplantatie wordt geregeld over ‘grafts’ gesproken. Een graft is een haarzakje of haarfollikel. Uit een haarzakje komen 1 tot 4 haren. Het aantal haren dat uit een graft komt, verschilt van persoon tot persoon en daarnaast ook per graft van de desbetreffende persoon. Waar de een haarzakjes heeft met 1 of 2 haren, heeft de ander grafts met 3 en soms 4 haren.

2. Hoeveel grafts zijn nodig bij een haartransplantatie?
Het aantal grafts dat iemand nodig heeft voor een mooi resultaat, hangt sterk af van de oppervlakte van het kalende gebied. Als u met een haartransplantatie alleen de diepere inhammen op wilt laten vullen, zijn daar minder grafts voor nodig dan bij een uitgebreide haartransplantatie bij vergevorderde kaalheid. De meeste haartransplantaties worden uitgevoerd met 500 tot 3.000 grafts.

3. Hoe weet ik hoeveel grafts bij mij getransplanteerd kunnen worden?
Zelf berekenen hoeveel grafts nodig zijn voor een optimaal resultaat is erg lastig. Online kunt u een zogenaamde ‘graft-calculator’ vinden, waarmee u een zekere berekening kunt maken. Zoekt u echter zekerheid, dan kunt u ook terecht bij een ervaren haartransplantatie specialist. Tijdens een intakegesprek bij Medisch Centrum wordt uw haaruitval nauwkeurig bekeken en bepaalt de arts het aantal grafts dat bij u getransplanteerd kan worden voor een goed resultaat.

4. Waar moet ik rekening mee houden als het gaat om het aantal grafts dat wordt getransplanteerd?
Bij het bepalen van het aantal te transplanteren grafts of haren, wordt naar meerdere factoren gekeken. Hierbij kunt u onder meer denken aan de haardikte, de structuur van het haar, de haardichtheid en uw persoonlijke wensen en verwachtingen. Daarnaast is het belangrijk dat u over voldoende donormateriaal beschikt. Is de kaalheid al te ver gevorderd, dan kan het voorkomen dat een haartransplantatie niet langer tot de mogelijke oplossingen behoort.

5. Hoe worden de haarzakjes geoogst en getransplanteerd?
Dit hangt af van de haartransplantatie techniek welke wordt toegepast. Medisch Centrum werkt met de moderne FUE methode. Dat houdt in dat het donor- en transplantatiegebied worden verdoofd, waarna het nodige aantal haarzakjes met behulp van een holle naald een voor een worden geoogst. Na een kwaliteitscontrole worden de geoogste grafts in het transplantatiegebied teruggeplaatst. Door het toepassen van een verdoving merkt u vrijwel niets van de ingreep.

6. Hoeveel kost een haartransplantatie?
De kosten van een haartransplantatie worden bepaald door het aantal grafts dat getransplanteerd wordt. Het opvullen van uw inhammen met 500 grafts is voordeliger dan een uitgebreide haartransplantatie met een groot aantal haarzakjes.

7. Zijn de resultaten van een haartransplantatie echt blijvend?
Ja, de haarzakjes die gebruikt worden tijdens een haartransplantatie zijn afkomstig uit uw haarkrans. Deze grafts hebben een andere structuur dan overige hoofdharen. Hierdoor zijn ze niet gevoelig voor het mannelijke DHT-hormoon dat aan de basis ligt van Alopecia androgenetica. De getransplanteerde haarzakjes kunnen daardoor uw leven lang haren blijven produceren.

8. Hoeveel grafts zijn nodig bij een kroeshaar haartransplantatie?
Kroeshaar transplanteren is een behandeling die de nodige ervaring en deskundigheid vraagt. Slechts een paar Nederlandse haartransplantatie klinieken bieden deze vorm van haartransplantaties aan. Ook als u kroeshaar heeft, wordt het aantal grafts dat getransplanteerd kan worden bepaald tijdens een intakegesprek bij een behandelend arts. Onze artsen hier in Turkije zijn erin gespecialiseerd.

9. Beginnen de getransplanteerde grafts direct nieuwe haren te produceren?
Een haartransplantatie is een langdurige behandeling, waarbij uw geduld op de proef wordt gesteld. Resultaten zijn niet direct zichtbaar. Gemiddeld beginnen de getransplanteerde haren zo’n 2 tot 3 weken na de haartransplantatie uit te vallen. Dit zijn de haren die uitvallen, niet de haarzakjes. Het is onderdeel van het haargroeiproces dat zich herstelt. Zo’n drie maanden na de haartransplantatie kunt u nieuwe haargroei waarnemen. Voordat het eindresultaat zichtbaar is, zijn 9 tot 12 maanden verstreken.

10. Hoeveel grafts worden op een vierkante centimeter geplaatst?
Dit kan de behandelend arts met u bespreken. Samen met u streeft een haartransplantatie specialist naar een maximaal haalbaar resultaat. Medisch Centrum plaatst per vierkante centimeter tussen de 10 en 20 grafts met een gemiddeld aantal van 15. Een en ander hangt af van de haardichtheid en de kwaliteit van het donormateriaal.

11. Wat als ik niet over voldoende grafts beschik?
Het komt soms voor dat uw kaalheid te ver gevorderd is om met een haartransplantatie behandeld te worden. Voor een succesvolle behandeling heeft u voldoende donormateriaal nodig. Als dit niet het geval is, kan een specialist u een andere behandeling adviseren. Zo is het ook bij vergevorderde en volledige kaalheid mogelijk om een micro haar pigmentatie behandeling te ondergaan.

12. Slaan alle grafts na een haartransplantatie aan?
Het is moeilijk te voorspellen welk percentage van de getransplanteerde grafts succesvol aanslaat. Na het oogsten wordt ieder haarzakje afzonderlijk op kwaliteit gecontroleerd en voorbereid op de terugplaatsing in het kalende gebied. Als u de instructies en adviezen voor na de behandeling opvolgt, worden de beste resultaten bereikt. Door onrealistische verwachtingen kan een resultaat soms tegenvallen.

13. Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
De meeste haartransplantaties bereiken met een behandeling een uitstekend resultaat. Het kan echter voorkomen dat meerdere behandelsessies nodig zijn. Het is echter wel zo dat u niet onbeperkt haartransplantaties kunt ondergaan. De haarzakjes uit uw haarkrans zijn niet onuitputtelijk en bij meerdere haarimplantaties wordt het zichtbaar dat grafts uit de haarkrans zijn geoogst. Naarmate het aantal behandelsessies toeneemt worden de resultaten optisch steeds minder.

14. Wanneer is een haartransplantatie mislukt?
Van een echte mislukking is doorgaans geen sprake. U kunt wel teleurgesteld zijn in het resultaat. Teleurstellende resultaten zijn in de regel niet te wijten aan een onervaren haartransplantatie specialist, maak wel aan een foutief verwachtingspatroon. Heeft u een verkeerd, lees onrealistisch, verwachtingspatroon dan zal een ervaren haartransplantatie arts uw mening bijsturen in hetgeen realistisch gezien haalbaar is. Heeft u van nature een dunne haardos, dan is het niet reëel om van de haartransplantatie een volle haardos te verwachten. Ook voor het peilen van uw verwachtingen is het intakegesprek belangrijk.

15. Kunnen er grafts getransplanteerd worden op brandwonden en littekens?
Ja, met zowel een FUE haartransplantatie als een HaarStamcel transplantatie kunnen brandwonden en littekens behandeld worden. De mogelijkheden worden per individuele situatie bekeken.

16. Ziet het getransplanteerde haar er niet raar of onnatuurlijk uit?
Juist omdat een haartransplantatie alleen wordt uitgevoerd met lichaamseigen haar/grafts, hoeft u zich geen zorgen te maken over haargroei die anders is dan uw natuurlijke haar. De haarzakjes worden geplaatst in dezelfde groeirichting als de omliggende haren. Hierdoor krijgt u een uiterst natuurgetrouwe uitstraling.

17. Wat zijn de risico’s van een haartransplantatie?
Zoals bij iedere andere operatie, zijn er risico’s. Deze risico’s worden geminimaliseerd door de hoge zorgnorm die bij Medisch Centrum wordt gehanteerd. Er wordt gewerkt met ultra moderne apparatuur, in een steriele en bovendien hygiënische omgeving. De geoogste grafts worden een voor een gecontroleerd op kwaliteit, voordat ze teruggeplaatst worden. Als u de adviezen van de specialist opvolgt, verloopt het herstel vlot. Geef korstjes de tijd om vanzelf van de huid te vallen. Als u ze eraf krabt, bestaat er een kans op slechte wondgenezing en infecties.

18. Kan een haartransplantatie uitgevoerd worden als ik bijna kaal ben?
In het donorgebied dienen voldoende haarzakjes aanwezig te zijn om een goed resultaat te bereiken. Bij vergevorderde kaalheid is dit vaak niet het geval. Een ervaren haartransplantatie specialist kan uw situatie beoordelen.

19. Waarom worden bij een haartransplantatie grafts uit de haarkrans gebruikt?
De grafts of haarzakjes die uit uw haarkrans geoogst worden, hebben een andere structuur dan de overige haren op uw hoofd. Dit maakt dat ze niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon dat erfelijke kaalheid veroorzaakt. Na een succesvolle transplantatie blijven de haarzakjes uw leven lang nieuwe haren produceren.

20. Kan ik meerdere haartransplantaties uit laten voeren?
Het donorgebied is niet eindeloos en u wilt niet dat in uw haarkrans kale plekken ontstaan. Bij beginnende haaruitval is het vaak mogelijk om meerdere haartransplantaties te ondergaan. Laat u daarom altijd adviseren door ervaren haartransplantatie specialisten.

21. Kan een mislukte haartransplantatie gecorrigeerd worden?
Als u eerder een haartransplantatie heeft ondergaan en niet tevreden bent met het resultaat, kunt u een aanvullende behandeling overwegen. Tijdens een intakegesprek bespreekt de specialist uw verwachtingen, wensen en mogelijkheden. Afhankelijk van het beschikbare donormateriaal kan een eerder resultaat gecorrigeerd en/of verbeterd worden.

22. Zitten de getransplanteerde grafts direct vast?
Nee. Na de transplantatie hebben de haarzakjes een aantal dagen nodig om vast te groeien. Het is daarom belangrijk dat u aanraking van en met de hoofdhuid tot een minimum beperkt. Probeer uw hoofd niet te stoten en kijk uit met het aan- en uittrekken van kleding.

23. Mijn huid jeukt na de behandeling, mag ik voorzichtig wrijven?
Als gevolg van het herstel van de huid kunnen zowel jeuk als korstjes ontstaan. Wrijven en krabben wordt afgeraden, omdat u hiermee het resultaat negatief kunt beïnvloeden. Wrijven kan wondjes en zelfs infecties veroorzaken. Probeer de huid zoveel mogelijk met rust te laten.

24. Kan ik gebruik maken van de haarzakjes van iemand anders?
Nee, zowel de FUT als FUE haartransplantatie worden met lichaamseigen haarzakjes uitgevoerd. Gebruik maken van andere grafts is niet mogelijk, omdat de kans op afstoting zeer groot is.

25. Worden bij mannen en vrouwen evenveel haarzakjes getransplanteerd?
Afhankelijk van de oppervlakte van het kalende gebied wordt gekeken hoeveel grafts iemand kan laten transplanteren. Uitgebreide, complexe haartransplantaties komen vaker voor bij mannen dan vrouwen. Het aantal grafts dat wordt getransplanteerd is gebonden aan uw persoonlijke situatie.

26. Hoeveel haarzakjes kunnen onopvallend uit het donorgebied verwijderd worden?
Als u een volle haarkrans heeft dan kunnen er zo’n 5.000 haarzakjes verwijderd worden, zonder dat er dunne of kale plekken ontstaan. Is uw haarkrans minder dicht behaard dan kan dat aantal naar beneden worden bijgesteld. Veel is afhankelijk van het beschikbare donorhaar.

27. Groeien de verwijderde haarzakjes weer terug in het donorgebied?
Nee, de haarzakjes die uit het donorgebied verwijderd zijn, zullen daar geen nieuwe haargroei creëren. Na het plaatsen van de geoogste grafts wordt nieuwe haargroei in kalende gebieden mogelijk.

28. Worden alle haarzakjes die geoogst worden ook daadwerkelijk getransplanteerd?
Het oogsten gebeurt op nauwkeurige wijze, waarbij een specialist kijkt naar de kwaliteit van het haarzakje. Eens de graft is verwijderd vindt een aanvullende controle plaats. Doorgaans worden alle geoogste haarzakjes geplaatst in de kale gebieden.

29. Kunnen eventueel resterende haarzakjes bewaard worden voor een volgende behandeling?
Nee, dat is niet mogelijk. Haartransplantatie specialisten oogsten bovendien niet meer haarzakjes dan strikt noodzakelijk.

bottom of page